Historie

De Welsh corgi Pembroke maakt, samen met de Welsh Corgi Cardigan, onderdeel uit van de Welsh Corgi’s. Het zijn wel twee verschillende rassen. De vertalingen van “Corgi” is vanuit het Welsh letterlijk “Dwerghond”, dit delen ze dan wel samen.
De Corgi is de kleinste hond uit de herdersgroep.
Er zijn verschillende verhalen te lezen over de oorsprong van deze honden. Het zal altijd een beetje mistig blijven hoe het precies zit.

Het meest aannemelijke verhaal is dat de Västgötaspets als voornaamste voorouders wordt  gezien van beide rassen.

De Vikingen zouden hun honden hebben meegenomen op hun reizen door Europa waardoor ze uiteindelijk in de tiende eeuw in Wales (Pembrokeshire) zijn terechtgekomen. Daar zouden ze geruild zijn tegen proviand of per ongeluk ontsnapt en gekruist met de plaatselijke rassen.

Deze honden bleken uitermate geschikt voor het drijven van vee zoals schapen, paarden en koeien. Dit drijven deden ze doormiddel van het zogenaamde “Heelen”, het bijten in de hak van de vee en met name de koeien.  Doordat hun lage profiel zijn ze flexibel en kunnen ze het achterwaarts schoppen makkelijk ontwijken.
Naast het fokken op de juiste temperament en juist anatomie voor het drijven van het vee, was het ook belangrijk dat er gedacht werd aan de ideale vacht. Door de aard van de runderen en de slechte werkomstandigheden was het vereist dat deze honden ook een vacht hadden die hier tegen besteding was. Het moest kort, beschermend, weerbestendige vacht worden, dat bestand zou zijn voor het modderige en koude werkomstandigheden voor deze honden.

 

Na de eerste Wereldoorlog werden de Corgi’s al geshowd, de Cardigan en de Pembroke door elkaar. Na de oprichting van de eerste Welsh Corgi Club in 1925, kwam de ontwikkeling van de beide rassen pas echt op gang.

Pas in 1934 werden de Welsh Corgi Cardigan en de Welsh Corgi Pembroke als twee aparte rassen erkend. Vanaf dat moment werden de rassen niet langer door elkaar heen gefokt.

 

In de jaren die volgden, zijn de Welsh Corgi Pembroke verder ontwikkeld als gezelschapshonden. Maar het drijven zit er altijd nog wel in.

Enkele weetjes

Over Corgi


  • Pembroke hebben de gewoonte om te blaffen, ze zijn erg vocaal.
  • De Welsh Corgi Pembroke is heel slim, zorg voor een goede opvoeding, voordat ze de randjes eraf lopen.
  • Zorg ervoor dat je de consumptie van de Pembroke volgt, ze houden van eten, dit kan leiden tot overgewicht.
  • Dagelijkse oefening met speciale Corgi-oefeningen voor de gezondheid, omdat zulke honden bijzonder energiek zijn, hoewel ze klein zijn.